Hjælp os med at gøre historien levende
Bliv frivillig på Frilandsmuseet
Kan du lide at møde nye mennesker og give dem en rigtig god oplevelse? Så håber vi, at du har lyst til at blive frivillig på Frilandsmuseet.
Vi har altid brug for hjælp til vores arrangementer i løbet af året. Det kan være i forbindelse med Frøsnapperfestivalen, til vores mølledage eller noget helt tredje.
Nedenfor kan du læse mere om Frilandsmuseets forskellige, laug som du kan være med i.
Havelaug
Vil du dyrke historien og haverne?
Så er havelauget nok for dig. Vi begynder i det tidlige forår med at behandle jorden og så, og vi slutter i efteråret med at høste sommerens flotte produkter og gøre jord og planter klar til vinteren. Vi følger så vidt muligt datidens skik og brug med masser af håndkraft og omhu. Og så besvarer vi gæsternes spørgsmål om gamle sorter, dyrkningsmetoder og havepleje. Du kan møde os i herregårdens køkkenhave og forvalterhave samt i haven ved gården fra Vemb. Kig forbi og få en snak.
Kontakt Anette Jonsen, frivillig tovholder
Møllerlaug

Vær med til at formidle museets vind- og vandmøller
Vi åbner nogle af museets møller fra gæsterne, hver søndag, sidste onsdag i måneden og på udvalgte tidspunkter, f.eks. ved juletid. Vi sørger for, at møllerne kører, viser mekanikken frem, maler mel af historiske kornsorter og så svarer vi på spørgsmål fra små og store. I vores laug skal du ikke være uddannet møller eller håndværker - du skal bare holde af historie og møllerne. Vi er sammen om kurser og oplæring, og arrangerer løbende sammenkomster og ture til andre møller.
Kontakt Hans Peter Poulsen, møllerlaugest oldermand
Smedelaug
Historien og teknikken
I Stationsbyens smedje arbejder vi. Her fremstiller vi primært kroge og andre små jernting ved essen og armbolten sammen med gæsterne, og så demonstrerer vi den store presse, hvor der laves forskellige mønter. Du behøver ikke at være smed for at være med, men du skal have hænderne nogenlunde ordentligt skruet på og så lyst til at snakke med gæsterne. Så vidt muligt arbejder vi i smedjen alle onsdage og søndage. Kig forbi og se om det er noget for dig.
Kontakt Max Braun, frivillig tovholder
Brugsuddelerlaug

Mød brugsuddeleren, der byder på kaffe, kage, is og en god historie
Klokken ringer, så snart du åbner døren, og duften af friskkværnet kaffe møder dig. Hylderne bugner af farverige etiketter. Hos Brugsen træder du ind i historien og bliver budt velkommen af brugsuddeleren i den karakteristiske orangebrune kittel. Her kan du få en god historie – eller tage en is med på vejen.
Kontakt Per Faartoft, frivillig tovholder
Håndarbejdslaug
Håndværkets historie
Så vil vi meget gerne tale med dig. Du skal være dygtig til dit håndarbejde og have lyst til at snakke med gæsterne og fortælle om håndarbejdet, bygningen du sidder i og om museet generelt. Frilandsmuseet sørger for materialer og oplæring. Vi er på museet onsdage og søndage fra påsken til og med efterårsferien samt udvalgte weekender og ferier og de fire juleweekender. Kig forbi og tal med os. Vi plejer at sidde i gården fra Lundager (nr. 71), og ellers så spørg en af museumsværter.
Kontakt Mary-Ann Jensen, frivillig tovholder
Biavlerlaug

Få historien til at summe
Vi passer bistaderne ved Fjellerup og ved gården fra Halland. Her fortæller vi gæsterne om honningens søde historie og funktion gennem tiden. Og så bliver honningen fra Frilandsmuseet solgt i museumsbutikken. Hver søndag står vi ved bistaderne i herregårdshaven fra maj til august 2025, kl. 13 -15. Derefter kan biavleren mødes til Høstmarked på herregården sidste weekend i september.
Kontakt Per Faartoft, frivillig tovholder
Knivlaug
Sjov og skarp historieformidling
Vi er samlet om interesse for at fremstille knive, særligt skafter og skeder i mange forskellige materialer. Gæsterne hjælper med at færdiggøre kniven på værkstedet, både knivskaftet og læderskeden, og hvis gæsten er særligt interesseret, kan denne købe materialer til en kniv med skede. Vi hjælper også børnene med at snitte småting, samle en bødkerspand, fremstille en lille nøglering i læder eller lave en mini-tømmerflåde af pilekviste. Kig forbi, når vi holder til i værkstedet fra Borre i Frøsnapperbyen sidste søndag i måneden og hver dag i forbindelse med Emil fra Lønneberg i juni.
Kontakt Bjarne Haagensen, frivillig tovholder
Landsbylaug

Livet som dengang vi var bønder
I det lille hus fra Stenstrup fortæller vi om livet på landet i begyndelsen af 1800-tallet. Her må gæsterne ligge i alkovens mørke, lave mad på det åbne ildsted, bage i den store bageovn, koge vand i gruekedlen, spille kort, spise ved langbordet, arbejde ved snittebænken og meget mere. Du kan finde os i Stenstruphuset alle onsdage og søndage og enkelte lørdage samt i ferierne. Kig forbi en weekend og lad os få en snak.
Kontakt Gerda Børrild, frivillig tovholder
Mød smeden, brugsuddeleren, bonden og biavleren
Se hvor og hvornår du kan møde de forskellige laug
- Mød bønderne1. jan. - 31. dec.10:305t.Stenstruphuset nr. 65
- Oplev møllerne1. jan. - 31. dec.10:305t.10:305t.Ellested vandmølle nr. 6
- Kom tæt på håndarbejdet5. apr. - 31. dec.10:305t.Lundagergården nr. 71 og Fjellerup herregård nr. 25
- Kom med i haven1. jan. - 31. dec.10:003t.Fjellerup Herregård nr. 25
- Besøg Brugsen1. jan. - 31. dec.11:004t. 30min.Stadager Brugs nr. 80
- Besøg Smeden1. jan. - 31. dec.10:305t.Rynkeby smedje
- Kom tæt på bierne11. maj - 31. okt.13:002t.Fjellerup Herregård nr. 25
Ofte stillede spørgsmål
Hvor meget skal jeg hjælpe?
Frilandsmuseet forventer, at du kan hjælpe til 15 dage om året, at du er en god frivillig-kollega og repræsenterer Frilandsmuseet loyalt. Vi håber, at du også har lyst til at hjælpe med praktiske opgaver i forbindelse med museets store events i højsæsonerne, dvs. påske, sommerferien, efterårsferien og juleweekenderne.Hvordan bliver jeg frivillig?
Tag først kontakt til den frivillige tovholder for det laug som du er interesseret i og aftal, at du besøger lauget, for at se om det er det, du har lyst til. Dernæst inviteres du til en uformel samtale, hvor vi taler om arbejdsopgaverne, ånden i det frivillige arbejde og den konkrete oplæring, vagtplaner m.m. Ikke mindst skal vi forventningsafstemme så både du og museet bliver glad for samarbejdet.Hvad kræver det af mig?
Smil og gå-på-mod. Derudover sørger vi for oplæring i relevant historie og formidling, ligesom vi holder foredrag, workshops for de frivillige og arrangerer faglige udflugter. Vi tilbyder gratis adgang til alle Nationalmuseets afdelinger for de frivillige og deres familie og rabat i museumsbutikkerne og restauranter.
Har du flere spørgsmål?
Skriv til Frilandsmuseets frivilligkoordinator Anja Jørgensen eller tag direkte kontakt til laugenes tovholdere.